Manuele therapie

Wat is manuele therapie?
Met het gebruik van de handen, oftewel “manueel”. Maar wat houdt manuele therapie precies in, waarin onderscheidt het zich en wat zijn de voordelen? De manueel therapeut focust zich op de bewegingsmogelijkheden van het lichaam en richt zich op de gewrichten, met name de wervelkolom. Denk daarbij aan de rug, de nek, het bekken en de schouders. De manueel therapeut is gespecialiseerd in het beter laten functioneren van de gewrichten enerzijds en de houding en bewegingen anderzijds. Het doel van manuele therapie is dan ook:

  • De gewrichten beter te laten functioneren
  • De spieren goed te laten gebruiken
  • De houding en bewegingen verbeteren

Wat zijn voorbeelden van klachten die een manueel therapeut kan behandelen?
Herkent u één of meerdere van onderstaande klachten en zou u daar nou graag vanaf willen? Dan is manuele therapie een verstandige keuze. De manueel therapeut behandelt klachten als:

  • Hoofd- en nekpijn in combinatie met het slecht kunnen bewegen van de wervelkolom
  • Nek- en schouderklachten met uitstraling naar de armen. In combinatie hiermee kunnen kaakklachten opspelen
  • Lage rugklachten en hoge rugklachten, met eventueel uitstraling naar de benen
  • Duizeligheid bij het bewegen van de nek
  • Bewegingsklachten die aanhouden ondanks fysiotherapie

Welke technieken worden er gebruik bij manuele therapie?
De manueel therapeut maakt gebruik van 2 technieken, namelijk “mobiliseren” en ”manipuleren”. Bij mobiliseren oefent de therapeut druk uit met de hand om zodoende de gewrichten in beweging te brengen.

Bij manipuleren komt een snelle, gecontroleerde handeling kijken. Vaak hoort en voelt u dan een lichte “knak”. Geen zorgen, dit hoort bij de behandeling.

Beide technieken zijn even effectief bewezen en u zult dan ook op korte termijn al resultaat, in de vorm van afnemende pijn en meer bewegingsvrijheid, merken.

Fysio Solutions - Manuele therapie

Neem contact op

Neem contact met ons op of maak direct een afspraak.